flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Набув чинності закон, який фактично відкладає реформу системи місцевих судів на невизначений час.

27 грудня 2022, 09:50

Набув чинності закон, який фактично відкладає реформу системи місцевих судів на невизначений час. Адже територіально-адміністративна реформа не врахувала потреби судової системи.


Відповідні зміни передбачені законом «Про внесення зміни до пункту 3(1) розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо територіальної юрисдикції місцевих судів на території України до прийняття закону щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв’язку з утворенням (ліквідацією) районів» від 1.12.2022 №2808-IX.

Як зазначили автори цієї законодавчої ініціативи, в результаті адміністративно-територіальної реформи, районними центрами в деяких випадках визнані населені пункти, які раніше ними не були та не мали судів на власній території. Тобто суди доведеться створювати заново або переносити. Проте на даний час це зробити буде врай складно.

Тож законом №2808-IX передбачено, що існуючі місцеві суди і надалі продовжуватимуть здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності постановою ВР «Про утворення та ліквідацію районів» від 17.07.2020 №807-ІХ.

Такий тимчасовий порядок діятиме до набрання чинності законом щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв'язку з утворенням (ліквідацією) районів. Але водночас застережено, що така перебудова не повинна затягнутися довше, ніж на один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану.