flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Уповноважений закликає володільців персональних даних забезпечити захист персональних даних від незаконного поширення

27 вересня 2023, 11:01

Під час парламентського контролю за додержанням законодавства про захист персональних даних виявлено неправомірне поширення персональних даних близько 100 осіб шляхом їх розголошення на запит адвоката.

Важливо зазначити, що запит адвоката, який був адресований володільцю, стосувався лише отримання персональних даних про свого клієнта, інші персональні дані адвокат не запитував.

Водночас у відповідь на запит адвоката володільцем персональних даних було надано персональні дані не тільки його клієнта, але й інших осіб, які містились у документі.

Необхідно звернути увагу, що склад та зміст персональних даних мають бути відповідними, адекватними та ненадмірними стосовно визначеної мети їх обробки. Працівники суб'єктів відносин, пов'язаних з персональними даними, зобов'язані не допускати розголошення у будь-який спосіб персональних даних, які їм було довірено або які стали відомі у зв'язку з виконанням професійних чи службових або трудових обов'язків, крім випадків, передбачених законом. Володільці персональних даних зобов’язані забезпечити захист цих даних від випадкових втрати або знищення, від незаконної обробки, в тому числі незаконного знищення чи доступу до персональних даних.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини звертає увагу, що у цьому разі, надаючи копії документів, які містять персональні дані, необхідно було знеособити персональні дані інших осіб, тобто вилучити відомості, які дають змогу прямо чи опосередковано ідентифікувати їх, та обмежитись наданням персональних даних про одну особу (клієнта адвоката). 

З метою дотримання законодавства персональні дані інших осіб підлягають закриттю (ретушуванню) у спосіб, що не дасть змоги їх відтворити та прочитати.

З огляду на зазначене, уповноваженою посадовою особою Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини складено протокол про адміністративне правопорушення, передбаченого частиною четвертою статті 188-39 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме: недодержання встановленого законодавством про захист персональних даних порядку захисту персональних даних, що призвело до незаконного доступу до них. Зазначений протокол направлено до місцевого загального суду.

Якщо Вам відмовили у доступі до публічної інформації або Ваші права на звернення та у сфері захисту персональних даних порушені, Ви можете звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини:        

- за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;        

- на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua;        

- на гарячу лінію: 0800501720;       

- за тел. 044-299-74-08

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини